Gulltider i norsk syklesport + julegris

Publisert: 27. desember 2011 i CyclingHUB

Odd Hugo é grevla goe!

Nå er det sånn at det kan diskuteres opp og i mente hvordan diverse rankinger i sykling skal gjøres. Å joda, de finnes da også egentlig i hauger og lass; noen mer offisielle enn andre liksom (hva nå som kan kalles offisielt lenger…(?)). NCF har sin ranking basert på NorgesCup-ritt og UCI har sin basert på såkalte UCI-kategori ritt. Men det er nok ikke nok profitt i disse, eller at uenighet om kriteriene er så store at sykkelinteresserte lager egne. Derfor er det dukket opp en rekke andre rankinger som i det minste prøver å selge sitt budskap (akkurat som når Jehovas vitner dukker opp på døra mi og prøver å få meg til å forstå noe som sikkert er ti ganger verre enn universitetsmatematikk: «Men Sverre, forstår du ikke at…» (hvor nå de har hacket navnet fra? På navneskiltet ved sida av døra? Sabla gode hackere disse folka, eller har noen fra oven fortalt dem det? Hekkans angiver i så fall…), bla, bla og jeg får omsider (og det er fort som svint) bedt dem å ta med seg informasjonen (les: hallelujapropagandaen) sin og prøve et annet «sted». Dette er tungetale for meg, selv om det sikkert ikke er det (jeg har jo bare hørt om tungetale og det skulle det være vanskelig å forstå om du ikke har sett lyset (og det har jo ikke jeg, påstår noen jesosfolk, men som ikke var vitner til om jesos ble født i september, eller i desember…). Det lysner nå hver morgen for meg også.

Jeg lurer på hvorfor jeg vikler meg inn i dette jesospratet så alt for ofte?

Imidlertid kan det nok sies om Odd Hugo Hallen at han ikke fikk sett lyset hver morgen hele året, fordi han var fra Tromsø. Men han var den beste syklisten i mitt årskull uansett! Han var en idrettsbegavelse, og i guttedagene var han blant landets beste skøyteløpere. Han hadde uoffisiell v-rekord i sin årsklasse på 3000 meter. Siden ble det ski og sykkel. På sykkel dominerte han opp gjennom de aldersbestemte klasser. Han døde i en tragisk motorsykkelulykke i 1985, bare 22 år gammel.

Odd Hugo (datidens Eddy the Boss) gav i hvert fall meg respekt for at du kan bli god i sykling selv om du ikke er fra Sør-Norge. Som vi andre fra Stavanger-kanten sa i NorgesCup-sirkuset dengang: «Odd Hugo é grevla goe!». Og flere talenter fra Nord-Norge er det garantert! Ikke glem dem i iveren etter det som skal «lønne seg» hele tida.

Jostein Wilmann fra 1978:

Men tilbake til det med gullaldre i norsk syklesport (da jeg var på toppen (eller kanskje helst midt i «mydlå» (i hodet i det minste…))). Vi hadde hardt satsende lag på slutten av sytti-tallet og begynnelsen av åtti-tallet (før jappekrisa (jeg kaller det det, men det heter nok i dagens terminologi finanskrise, og jappetida (inkludert børstraktorer), med boligkrakk og børshaier som fikk det tøft med å ha råd til mat på saltet). Jeg har noen utklipp fra VG i 1979 som speiler dette ganske godt. Selv om jeg selv husker godt fra den tida vil nok mange i sykkelmiljøet dra kjensel på mange navn her:

Om du klikker denne eksploderer den til noe større som igjen kan klikkes, og du kan lese den fra en passe avstand (siden den eksploderer, mener jeg)…

For de av dere som trenger en julenøtt har jeg en på lager (egentlig kjøttlageret til Gabbas (som imidlertid ikke er Gabriel Rask’s sitt, men en annen Gabriel her på Sør-Vestlandet…):

Du har en hundrelapp og skal, i disse postjuletider, få kjøpe suspekt billig ett-hundre slakt. Slakteren har til overs kyllinger til den latterlige prisen av 50 øre stykket (alt for mange hønsehjerner har fått svi (alt etter hvordan man ser det…)). I tillegg har han en del gris til kun kr 3,- (går det an? alle lettlurte kunder ville bare ha ribba i disse lavkarbo-tider; derfor) og masse lam/sau til en tier pr. stk (det hekkans mediamaset om tomme hyller for pinnekjøtt, tre uker før jul, viste seg å være en kommersiell bløff…(bergensere presser prisen litt opp pga at smalahåve kan bli nyttig, slik at dem har noe å tenke med foran sykkel-VM søknaden skal sendes i februar neste år). Om du ville bruke hele hundrelappen din (og ikke er ramma av finanskrisa): Hva kunne du fått, og du ville ha nøyaktig hundre slakt, for hvert øre av denne (tips: du kan jo dele med venner og familie som ikke er ramma av lavkarbo-maset, liker magert kjøtt og kanskje kjenner noen indere  som bare vil ha lam og kylling i gryta)?

Tar du denne? Rette svar vil premieres med heder og ære i Dagbladet (om de ikke refuserer meg nok en gang (dette er jo ikke til å daue av…))!

kommentarer
  1. Ken Are Hallen sier:

    Husker godt alle sommerferiene vi brukte til å kjøre rundt på sykkelritt med Odd Hugo. Han var veldig god og ville alltid bli best. Det skal jo sies at han også gjorde det bra på ski også med NM gull i stafett. Han var også en fantastis bror som æ savne.
    Ken Are.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s